Тільки зараз оприлюднили правду .. Удap пo 128-й бpuгaдi! Мiшeнню вopoгa нacпpaвдi бyлu нe вiйcькoвi, a…

Міністр оборони заявив, що бійців 128-ї бригади зібрали у дворі на нагородження всупереч усім правилам маскування. На місці нагородження жодних централізованих безпекових заходів вжито не було.

 

Удар по 128-й бригаді: перші результати перевірки

«Зараз ми знаємо похвилинно, що і як відбулось. Розібралися, що призвело до трагедії і як її можна було уникнути. Так: там справді зібрали бійців у дворі будинку, щоб нагородити. Було проігноровано всі правила маскування. Поруч припаркували більше десяти автомобілів. У цей час у небі був російський безпілотник-розвідник. Його зафіксували. Повітряну тривогу оголосили по всій області. Військових попередили про сектор, в якому працює ворожий БПЛА. Як тільки зафіксували ракетний пуск, поширили сигнал «ракетна небезпека». На місці нагородження жодних централізованих безпекових заходів вжито не було», — заявив Рустему Умєров.

Наразі слідство у цій справі триває. Зокрема його веде ДБР. «Усі, хто винен в цій трагедії, понесуть передбачене законом покарання. Я доручаю Генеральному штабу ЗСУ перевірити виконання безпекових протоколів у підрозділах. Звертаюся до всіх командирів, які відповідальні за безпеку воїнів: зневага до базових заходів безпеки неприпустима», — наголосив Міністр оборони України Рустем Умєров.

Трагедія на Запоріжжі: загинуло аж 19 українських військових

3 листопада в Запорізькій області війська РФ вдарили ракетою «Іскандер-М» по особовому складу 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади, коли військових збиралися нагородити. 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада заявила, що втратила 19 своїх бійців.

4 листопада голова Запорізької ОВА Юрій Малашко казав, що через удар військ РФ ракетою по Зарічному 3 листопада поранень зазнали 9 місцевих жителів – 4 чоловіків та 5 жінок. Олександр Панченко, депутат місцевої селищної ради, в коментарі Радіо Свобода повідомив, що в його родині постраждало четверо: його дружина (вчителька української мови та літератури у місцевій школі), її сестра та батьки. Приліт, каже Панченко, стався біля будинку батьків його дружини. За слова Олександра Панченка, попередньо 5 будинків в селищі знищені так, що не підлягають відновленню, ще майже 30 зазнали руйнувань. Також постраждали багатоквартирні будинки, пошкоджено десь 90 квартир.

Командира 128-ї бригади Збройних сил України Дмитра Лисюка, який на дві хвилини запізнився на нагородження, відсторонили від займаної посади на час розслідування. «На час проведення службового розслідування за фактом загибелі особового складу 03.11.2023, командира 128 окремої гірсько-штурмової бригади відсторонено від виконання обов’язків за посадою за рішенням головнокомандувача Збройних сил України», – зазначили в Генштабі ЗСУ.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *